Kuzey yarım kürede şiddetli 3 gün sürecek şiddetli jeomanyetik fırtına! NASA Güneş'teki büyük patlamanın fotoğrafı paylaştı

Güneş'te 10 Mayıs'ta güçlü bir patlama meydana geldi. NASA da güneş patlamasının fotoğrafını paylaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş yüzeyindeki patlamalardan kaynaklı kuzey yarım kürede 3 gün sürmesi beklenen şiddetli jeomanyetik fırtına yaşanacağını belirtti. Jeomanyetik fırtınadan dolayı uydu navigasyon sistemlerinde saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği, bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi.

Güneş'te meydana gelen olağanüstü bir aktivite, ABD'nin Charlotte kentinde son 20 yılın en güçlüsü olarak kaydedilen G4 sınıfı bir jeomanyetik fırtınaya neden oldu. Bilim insanları, bu tür şiddetli güneş fırtınalarının nadir olduğunu ve genellikle Güneş aktivitesinin en yüksek olduğu dönemlerde gerçekleştiğini belirtti.

PATLAMANIN FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

NASA, uzayda ve Dünya'da iletişimi kesintiye uğratma potansiyeline sahip güçlü güneş patlamaları konusunda uyarıda bulundu. NASA, Güneş'te 10 Mayıs Cuma günü güçlü bir güneş patlaması yaşandığını duyurdu. NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, X3.9 olarak sınıflandırılan bir güneş patlaması görüntüsünü de yakaladı.

 

"ŞİDDETLİ JEOMANYETİK FIRTINA"

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NO) tarafından yapılan açıklamada, Güneş yüzeyindeki patlamalardan dolayı 2005'ten bu yana ilk kez bu şiddette "Jeomanyetik Fırtına" yaşanabileceği bildirildi. NO ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nin açıklamalarında, "Şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtınanın muhtemelen günün ilerleyen saatlerinde meydana gelmesi ve hafta sonu devam etmesi kuvvetle muhtemeldir." ifadesine yer verildi.

Kuzey yarım kürede etkilerinin görülmesi beklenen jeomanyetik fırtınasının kesin zamanlamasının halen netleşmediğinin belirtildiği açıklamada, fırtınanın bugünden itibaren başlayabileceği ve "uydu iletişimleri ile güç sistemlerini etkileyebileceği" bilgisi paylaşıldı.

DÜNYANIN 16 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

ABD'nin Alabama ve Kuzey California eyaletlerinde söz konusu fırtınadan kaynaklı kutup ışıklarının gözlenebileceğini belirten bilim insanları, 2005'te Güneş yüzeyinde meydana gelen şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatarak, bunların nadir görüldüğünü vurguladı.

Güneş'teki patlamalar sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın kaynağının "Bölge 3664" olarak adlandırılan "büyük, karmaşık bir güneş lekesi kümesi" olduğu ve dünyanın 16 katı büyüklüğünde yer kapladığı belirlendi.

YENİ ZELANDA'DAN KUZEY IŞIKLARI GÖRÜLDÜ

Diğer yandan güneş patlamasının ardından Yeni Zelanda'da ise kuzey ışıklarının görüldüğü de belirtildi. Pek çok sosyal medya kullanıcısı bölgeden fotoğraf paylaştı.

 

STLER SÜREN KESİNTİLER YAŞANABİLİR

NO'nın açıklamasında, Dünya'ya yaklaşmakta olan fırtınanın muhtemel etkilerine dikkat çekilerek, "yaygın voltaj kontrolü sorunlarının ortaya çıkabileceği" ve yörüngelerdeki uydularda "sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunlarının" yaşanabileceği kaydedildi.

Söz konusu fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi.

GÜNEŞ PATLAMASI BEŞ KATEGORİYE AYRILIYOR

Güneş'te 2017'den bu yana en büyük patlama, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) ait Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık 2023'te görüntülenmiş, patlamanın Dünya'daki radyo sinyallerini geçici devre dışı bıraktığı duyurulmuştu. NASA'ya göre, Güneş yüzeyindeki patlamalar, radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de risk teşkil edecek güçlü enerji dalgaları oluşturuyor.

Güneş patlamaları, Güneş'te aniden açığa çıkan büyük enerji patlamalarıdır. Patlama gücüne ve etkisine göre A, B, C, M ve X olarak 5 kategoriye ayrılırlar. M ve X sınıfı patlamalar ise en tehlikeli olanlardır.

Dünya'daki radyo iletişimi ve elektrik şebekeleri üzerinde olumsuz etkilere neden olan Güneş patlamaları 11 yıllık bir döngüye sahiptir.

 

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ ATM'den para çekenleri seçmişler! Bu bahaneyle yaklaşıp... Son dönemdeki fiyat artışları için net mesaj Uzman isim uyardı: Daha büyük sorunlar oluşmadan tedavi olun!